Saturday, September 24, 2011

Rose Pulut Kacau

bahan-bahan
  • 300gm beras pulut - seeloknya direndam, dikukus, masak gula, daun pandan, garam & santan hingga bertali terus masukkan pulut yang telah dikukus tadi masak hingga secukup masak, tuang dalam loyang, ratakan, sejukkan, potong, hidangkan   
  • 150-200gm gula - ikut manis
  • 1 tin santan pekat
  • 2 penutup rose essence @ 1-2 pandan dikoyak & disimpul
  • 2-3 titik warna merah
  • 3 cawan air
  • sedikit garam

cara-cara
basuh beras pulut, masukkan air, santan, pewarna merah dan garam kealam periuk yang sesuai, kacau sentiasa supaya ia tidak berkerak masak hingga kering kemudian masukkan gula, masak lagi hingga kering, tuangkan rose essence, masak seketika, perlahankan api paling kecil sekali,  tutup periuk biar ia masak secukupnya atau dikukus hingga secukup masak, tuang dalam loyang yang sesuai, ratakan, sejukkan, potong dan hidangkan 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails