Friday, September 9, 2011

Chiffon Orange

bahan A (sukat bahan guna gelas matrik)
6 putih telur
50gm gula
1/8 sk cream of tatar

bahan B
6 kuning telur
50gm gula
1/3 gelas minyak masak
1/3 gelas juice orange
1sb parutan luar kulit orange

bahan C 
120gm tepung gandum
2 sk baking powder
secubit garam

cara-cara

  1. Panaskan ketuhar microwave oven pada suhu darjah 170C
  2. Ayak tepung dengan  baking powder dan garam, ketepikan
  3. pukul putih telur hingga berbuih, tuang gula pukul lagi sampai jadi meringue, taburkan cream of tatar pukul lagi sampai meringue jadi putih dan kental, ketepikan
  4. pukul kuning telur dengan gula hingga gula larut, kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi, kaup balikan,  sambil itu tuang jus orange, diikuti minyak dan orange zest,  kaup balikan lagi hingga rata dan licin
  5. akhir sekali masukkan separuh meringue tadi ke dalam adunan kuning telur, kaup dan balikkan hingga licin, terus tuangkan adunan ke atas meringue yang selebihnya, kaup balik lagi sampai licin, tuang pula dalam acuan chiffon cake yang tidak bergris, hentak-hentakan sedikit lebih kurang  2-3 kali
  6. bakar selama 50 minit ke 1 jam dan hingga secukup masak, sejukkan, keluarkan dari acuan, letak atas redai kek, potong, hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails