Saturday, July 9, 2011

Asam Pedas Keladi

bahan-bahan
600gm ubi keladi kecil jenis bulat atau besar - kupas kulit, basuh, rebus dgn air secukupnya hingga empuk, toskan dan ketepikan
1/4 bawang besar
1 sb serbuk cili, cili kering blend or cili padi secukupnya - ikut pedas
1 sk serbuk kunyit
4 keping asam gelugur
sejemput ikan bilis
secekak kecil daun kesum
sedikit gula
sedikit garam dan ajinomoto

cara-cara
rebus ubi keladi dengan air secukupnya hingga lembut dan empuk, toskan, ketepikan. Sagat, tumbuk atau blend bawang dengan sedikit air, campurkan cili serbuk, kunyit serbuk, gaul rata, terus tuang bahan blend tadi dalam ubi keladi yang telah direbus tadi,tuang air secukupnya untuk dijadikan kuah, masukkan ikan bilis, asam gelugur, daun kesum, perasa dengan garam, gula dan ajinomoto, rebus hingga secukup masak dan secukup kuah, hidangkan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails