Tuesday, August 25, 2009

Ikan Keli Masak Merah


bahan A
1 kg ikan keli}
1/2 caw cuka}
3 sb garam}
{rendam selama 1 jam, bersihkan, kelar kedua belah ikan kecil2, garam kunyitkan, letakkan garam kunyitkan secukupnya, goreng ikan hingga garing, ketepikan}
bahan B blend halus
30 biji cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
gula secukup rasa
sedikit garam
sedikit ajinomoto
asam jawa secukupnya jadikan air asam untuk blend bahan B
minyak secukupnya untuk menumis

cara-cara
  1. Sediakan bahan A hingga siap dan ketepikan
  2. Blend bahan B bersama air asam jawa secukupnya hingga halus
  3. Tumis bahan B dengan minyak secukupnya hingga cili masak, pecah minyak hingga naik bau serta pekat
  4. Curahkan sambal yang telah pekat tadi keatas ikan yang telah disusun rapi, hidangkan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails